Historiek

OORSPRONG

In het begin van de dertiger jaren (in 1931 om precies te zijn) namen enkele jonge mensen het initiatief om een voetbalploeg op te richten onder het motto ‘Sport na Arbeid’.

De ploeg kreeg al snel de naam  ‘de Mickeys Zomergem’. Het stripfiguurtje ‘Mickey Mouse’ was nl. enkele jaren eerder gecreëerd en was onmiddellijk een enorme rage. In die tijd was er nog geen televisie en reden er bijna geen auto’s, dus lag het voor de hand dat de naam ‘De Mickeys’ zou blijven hangen.

Veel documentatie uit die periode bestaat er niet meer. Wel kennen we nog enkele namen van Zomergemse spelers uit het prille begin: Georges De Jaeger, Robert Vandenberghe, Fons Smessaert, Roger (Pin) Van den Neste, Réné De Wispelaere, Jordens, De kromme Verlez. Zelfs Etienne Batsleer, Roger Baudonck en Roger De Baets waren er al bij toen Zomergem nog in het KVS uitkwam.

Andere namen die uit die beginperiode voorkomen zijn Ghislain De Cocker, Maurice Vereecke, Leon Waeyenberghe, Maurice Berth en George Van de Weghe.

Bij de start van de Mickeys beschikten ze over drie wedstrijdballen die eigendom waren van Robert De Meester. Lederen voetballen waren in die tijd een uitzondering in de streek. In de jaren 1945/50 kende men slechts twee jongens die zo’n lederen voetbal bezaten nl Roger Lambert en Roger Willems.

Na de oorlog ‘40/’45 was Zomergem in de hoogste klasse van het KVS steeds een toonaangevende ploeg. De trouwste nog levende supporter is Jeroom De Vidts.

Het eerste veld van Zomergem was gelegen in Overdam, op de landerijen van Ignace Van de Walle. Daar werd ooit zelfs een kampioenstitel binnengehaald tegen Wondelgem. Er werd ook nog op een terrein ter hoogte van de huidige K. L. Ledeganckstraat gespeeld en achter de eigendom van de familie Maes waarbij de ingang in de Kleitstraat lag. Sinds 1947 wordt er op de voetbalvelden in de Sportlaan gespeeld met een kantine en de kleedkamers tussen beide voetbalvelden.


DE KONINKLIJKE BELGISCHE VOETBALBOND

Vanaf 1953 werd de stap gezet naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Zomergem speelde onmiddellijk kampioen in 3de provinciale na een harde strijd tegen VV Wippelgem (4de provinciale bestond toen nog niet). De allereerste wedstrijd in de K.B.V.B was een uitwedstrijd tegen Maldegem. Zomergem won de wedstrijd met 1-6 met drie doelpunten van Jozef Lips en Roger De Baets. De ploeg bestond toen uit  Albert Lambert, Daniel Martens, Henri Mees, Kamiel Mortier, Julien Van de Velde, Andre De Clerck, Roger Lambert, Roger Baudonck, Jozef Lips, Roger De Baets en Emile Claeys.

In de vijftiger jaren werden er bij iedere club trainers aangesteld, dus ook bij Zomergem. De eerste trainers waren Dolf Adams, Jozef Lips, Roger Baudonck en Piet vander Lippe. Vanaf de jaren ‘80 werd alles serieuzer en professioneler. Trainers bleven langer en de jeugdwerking werd uitgebouwd.

Paul Mortier (5j) en Roger Baete (5j) droegen hun steentje bij tot het populairder worden van het voetbal in onze gemeente. André en Mon de Vos, Mike Reed, Geert Seghers, Filip D’Haemers, Jo Van Nevel, Tom D’hondt, Laurent Dauwe, Geert Buyck, Steven Goethals, Frank De Wispelaere, Nico Temmerman, Christophe Ryckaert zijn allemaal trainers van het eerste elftal geweest met wisselend succes.

Zomergem promoveerde onder Paul Mortier van 4de naar 3de provinciale in 1987; onder Filip D’Haemers naar 2de provinciale in 1999 en onder Tom D’hondt naar 1ste provinciale in 2004. Dit was echter van korte duur want na één seizoen zakte de club opnieuw naar 2de. In seizoen 07/08 zakte het eerste elftal zelfs naar 3de. Onder Christophe Ryckaert werd in het voetbalseizoen 2014/15 opnieuw de stap gezet naar 2de provinciale.

De Firma AO Gyselinck was gedurende 25 jaar de hoofdsponsor van het eerste elftal.


BESTUUR

De club werd in zijn geschiedenis geleid door vele illustere voorzitters. Zo waren er Armand Van de Weghe, Andre Van der Linden, Raphael De Smet, Albert Lambert en de huidige voorzitter Erwin De Fruyt. Marc De Walsche is sinds jaar en dag de gerechtelijke correspondent van de club.

Een aantal spelers uit eigen kweek werden aangezocht door clubs uit hogere reeksen. Roger De Baets (AA Gent), Marc Verheye (Cercle Brugge), Paul Mortier (Club Brugge), Luc De Poorter (Club Brugge), Geert Claeys (Cercle Brugge), Christophe Ryckaert (Cercle Brugge), Christophe Gyselinck (SK Deinze), Sven Smessaert (Cercle Brugge) en  Arne Galens (KV Kortrijk) zijn enkele voorbeelden. Ook recenter werden in de jeugdcategorieën al enkele goede spelers weggekaapt om bij grotere clubs te gaan spelen. Een paar jaar geleden werden onze meisjes Fleur Van Daele en Zoë Van Hecke geselecteerd bij vrouwenteams: allebei gingen ze naar AA Gent ladies. Fleur wordt zelfs regelmatig geselecteerd voor nationale dames jeugd/red flames wedstrijden.

Zomergem kende ook een paar zwarte bladzijden. Vooral het overlijden van spelers Ray Jacobsen en Maarten Story in de voorbereiding van en gedurende wedstrijden dompelden de club in diepe rouw. Ook manusje van alles en trouwe KVV Zomergem medewerker en supporter Fredje De Craene en jeugdtrainer Ludwig Lootens moesten ons veel te vroeg verlaten.

De laatste jaren floreert de club met zijn jeugdwerking: na eerder jarenlange inzet van Marc De Walsche en Johan Vervynck in het jeugdbestuur nam Ivan Bastiaen de taak van jeugdcoördinator op zich, daarna kwam Guido Van Pottelberghe die het ledenaantal deed aangroeien tot  meer dan 120 spelers. Sinds 2015 is Cedric De Bouvre als technisch verantwoordelijke jeugdopleiding (TVJO) aan het werk en wordt hij sinds voetbalseizoen 2017-2018 bijgestaan door Dirk Mussche als jeugdcoördinator. Het ledenaantal bij de jeugd bleef de voorbije jaren gestaag groeien waardoor er nu al twintig teams in competitie ingeschreven zijn. De jeugdwerking organiseert jaarlijks tal van evenementen die op veel succes en deelnames kunnen rekenen zoals het indoor Kersttornooi op 26 december, de paasstage olv Ivan Bastiaen, een quiz, de eindeseizoenshappening en het Memorial Freddy De Craene Zomertornooi.

KVV Zomergem is een warme club die naast het sportieve aspect het kameraadschappelijke karakter hoog in het vaandel houdt en probeert een club te zijn waar iedereen zich thuis voelt en plezier beleeft aan voetbal onder vrienden.

Via deze weg wou KVV Zomergem nog eens al zijn dank betuigen aan de vele vrijwilligers van toen en nu om deze club te maken tot wat ze vandaag is!


Met dank voor deze info aan Albert Lambert, oud-voorzitter van KVV Zomergem.

Scroll naar boven